Tapetti -taidenäyttely 1-23.11.2019

02.10.2019

Taiteilija Leena Lähdesmäki tutkii taiteen kautta sitä, mille ei löydy sanoja, mikä jää usein huomaamatta, häivähdyksiä ja sitä kaikkea, mikä piiloutuu ajatustemme tapetteihin.

"Tarkastelen ihmisenä olemisen muutoksia suhteessa itseeni ja toisiimme ja ihmisenä olemista ajassamme. Etsin näkyväksi sitä mikä muuttuu ja mikä pysyy. Usein maalaan malliin, tai peitän ohuesti kankailla etäännyttääkseni kohteen liiasta ihmismuodon ja siihen liittyvien odotusten tuttuudesta helpottaen katsojan matkaa tunteeseen analyysin sijaan.

Ihmisen hämmennys elämässä koostuu niistä samoista aiheista, kuin ne ovat vuosisatojen halki olleet mielessä esi-isillämmekin. Vain ympäristö, tavat ja kulttuurit ympärillä muuttuvat ja pakottavat meidät sopeutumaan. Paljon muuttuu, paljon enemmän säilyy muuttumattomana.

Tämä ihmisen jatkuva sopeutumisen ja uudistumisen yritys, taistelu ja tarina on kaiken taiteen, kulttuurin ja kirjallisuuden syvin ydin. Jokin mikä koskettaa meistä jokaista.

'Tapetti'-teossarja tarkastelee naisena olemista ajassamme muutoksen ja pysyvän ristipaineessa ja toteaa hiljaa ja huutamatta eräänlaisen naisena olemisen nyannssin näennäistä hukutusyritystä tapetteihin, taustoihin, odotuksiin ja rooleihin ja siitä seuraavaa hämmennystä.

Tapetti-sarja on pyrkimys kuvata sitä miten maailman vaihtuvien tuulien mieleiksi yritämme olla muuta kuin mitä perusolemukseltamme aina kutenkin olemme, miten yritämme olla kaikkea kaikille, ja yritämme olla olematta sitä mitä olemme jotta sopisimme ajankuvaan emmekä häiritsisi millään ketään. Silloin itseltä ja muilta piilossa on ainoa paikka missä voi häivähdyksen verran olla se mitä ja kuka oikeasti on. Tapetti-teossarja on myös tribuutti kaikille tuntemilleni ihanille, vahvoille, rohkeille, vahvuudessaan näkymättömille naisille, äideille ja ihailemilleni esi-äideille, etenkin suurella lempeydellä, arvokuudella ja karulla sitkeydellään lähtemättömän vaikutuksen aikanaan hyvin nuoren tytön mieleen tehneelle, kauan sitten jo edes menneelle Saida-mummolleni. Pihlaja viimeisellä leposijallasi kasvaa yhtä sitkeänä, taipuisana ja tuuheana kuin esimerkkisi perintö minussa"

Leena Lähdesmäki