Sininauha ja Valotalo

21.09.2020

Tervetuloa seuraamaan mielenkiintoista valokuvaus-projektia...


Tämä bloggi keskittyy valokuvaus projektiin Porin Sininauhassa, joka on rahoitettu Fructus-hankeella. Projektin toteutetaan todella mahtavan porukan kanssa, jossa kaikki ovat kiinnostuneet valokuvauksen ihmeellisestä maailmasta. Tapaamme usemman viikon ajan ja jokaisena kertana tarkastelemme eri aiheita, tyylejä ja ideoita. Tutkimme kameroiden avulla muun muassa meidän arkista maailmaa ja sukellamme valokuvauksen leikkisään todellisuuteen. Tavoitteena on, että kehitymme kuvien ottajina ja opimme soveltamaan valokuvausta  ilmaisemaan ajatuksia ja ideoita.  

Ensimmäisellä viikolla aloitimme kameralla tutkiskelun ihan arkisista yksityiskohdista. Kuvasimme asoita, jotka ovat ympärillämme ilman suurempaa tiedostusta. Ideana oli haastaa itsemme kuvaamaan hieman ehkä tylsiäkin asioita, joita mahdollisesti emme kuvaisi muuten. Tutkiskelimme valoa ja hejastuksia sekä menille tavanomaisiakin esineitä lähemmäksi nähdäksemme miten ne mahdollisesti muuttuvat tai ilmenevät eri tavalla valokuvassa, kun ne on rajattu hyvin tiukasti.


Tässä muutamia kuvia...

Kuvat Tatjaana Morton


Seuraavalla viikolla sukelsimme kuvan rakenteisiin ja sommitteluun. Tutkeimme miten voimme rakentaa katsojalle miellyttävän visuaalisen polun mitä seurata kuvan reunasta toiseen tai sen syvyyksiin. Tarkastelimme ja testasimme miten tuoda yksityikohtia esille erilaisilla asettelu tekniikoille ja  syvyysterävyyden avulla. Tutkeimme myös miten värit vaikututtavat kuvan visuaaliseen kokonaisuuteen ja miten niiden sommittelu voi luoda mielenkiintoisia kuvia syksyisessä väri paletissa.

Kuvat Tatjaana Morton

Luonnonvalo ja ulkona kuvaaminen on aina ihanaa täällä Suomen kauniissa luonnossa, mutta toisinaan sää ei sitä salli. Joten suuntasimme sisätiloihin harjoittelemaan kameroiden ja valon käyttöä. Valokuvaamisessa sisällä on aina otettava huomioon eri valot ja niiden värit ja  mahdollisesti myös valon puute. Joten tällä kertaa keskityimme miten lisätä valoa kohteeseen eri heijasteiden avulla, jotta vältymme eri valkotasapaino haasteista. Leikimme peileillä, folioilla ja eri lämpöisillä valoilla.

Kuvat Tatjaana Morton